Att ha en garageport som både står emot kyla och inbrott, är av högsta prioritet för hus- och bilägare. En port ska hålla i många år och därför är det viktigt att ha vissa saker i åtanke när man väljer en.

 

pexels-photo-206172När man väljer garageport är det mycket viktigt att tänka långsiktigt. Så länge de underhålls på rätt sätt genom att man ibland byter ut dörrmekanik och fjädrar kan de hålla så länge som upp emot 30 år. Man bör rengöra porten ordentligt några gånger per år för att hålla den snygg, och är den gjord i trä kan den även behövas olja in. En garageport som håller länge kan man bland annat hitta hos Portfirman, som även hjälper till med montering samt frakt av den gamla porten till en miljöåtervinning. Det enda man behöver göra är att mäta upp hur stor porten ska vara.

Detta bör man tänka på när man väljer garageport

 

  • Den ska klara kylan. Med tanke på det nordiska och varierande klimatet bör man investera i en port som klarar fukt, värme, kyla och är välisolerad.
  • Den ska vara inbrottssäker. Södra Sverige har exempelvis drabbats av en inbrottsvåg nyligen, där garage är bland de mest förekommande målen. Detta skriver Expressen.
  • Den ska vara enkel att öppna och stänga. De vanligaste sorterna är takskjutportar som enkelt fälls ned med ett handtag, vikportar som är upphängda på fjädrar samt vipportar, som kräver en del utrymme eftersom de skjuts in under taket. Dessutom finns anordningar som automatiska öppnare och säkerhetsspärrar, vilka är mycket effektiva val om man använder garaget frekvent. Det är dock viktigt att kolla upp om de automatiska öppnarna gör att porten täcks av en försäkring eller inte.
  • Den ska vara miljösäker. Man bör kolla upp ifall porten har en CE-märkning. Denna innebär att porten följer de lagar och riktlinjer som är nödvändiga för att upprätthålla en europeisk standard. Har de denna märkning är de ofta säkra både vad gäller isolering, skenor och fjädrar.
  • Den ska passa in i omgivningen. En garageport är en ganska stor detalj på gården och att den är av snygg design är därför viktigt. Den ska passa med huset, grannhuset och trädgården och inte vara för uppseendeväckande.