Det är smart att tänka över energiförbrukningen hemma, dels för klimatet och miljön, men även för din egen ekonomis skull.

 

Vi har tidigare skrivit om hur underhållsfria PVC-fönster, är ett sätt att minska energiförlusten hemma. På vilka fler sätt kan du energieffektivisera hemma?

Att se över klimatskalet är det första steget om du har ett hus du vill energieffektivisera. Detta är att se över fönster, dörrar, väggar, tak och ventilation. För om du funderar på att ändra hur du värmer upp ditt hus, kanske hitta att mer miljövänligt alternativ, så behöver du ta tag i just dragiga fönster och dörrar samt dåligt isolerade väggar och tak. Det är där varmluften sipprar ut.

 

Energieffektivisera huset – bra för plånbok och miljö

 

Energimyndigheten går det att läsa om hur och var värmen försvinner ut ur huset och hur du med bättre isolering kan hålla kvar mer värme i ditt hus. 15% av värmen försvinner ut från ventilationen, 15% försvinner ut från tak, 20% försvinner ut genom väggarna, 35% försvinner ut genom fönster och dörrar och från golv och källare försvinner 15% ut.

 

Fler energitips är att sänka inomhustemperaturen och det eftersom bara en grad kallare inne minskar energianvändningen med fem procent. Sätt nya tätningslister runt fönster och dörrar och byt till bättre belysning som lågenergilampor och LED-lampor, samt släck lampan när ljuset inte behövs. Fler sätt att minska energianvändningen hemma på är att dra ur alla laddare till mobil och surfplatta – när dessa inte används. Ställ in rätt temperatur i kul och frys, så får du både bättra matförvaring och låg energianvändning. Se till att använda vattenkokare när du kokar upp vatten, det går snabbare än spisen och du sparar energi. Se även till att tvätta i 40 grader i stället för i 60 grader – när det är möjligt. Det kan faktiskt halvera energianvändningen, en hel del med andra ord. Se även till att byta till ett snålspolande duschmunstycke och spara på varmvattnet.