Överallt i landet stänger skolorna för att låta barnen åka iväg på sportlov. Men innan du och familjen beger er iväg till fjällstugan för en veckas skidåkning kan det vara bra att ta dig en riktig funderare kring hemmet och dess säkerhet. Har du verkligen gjort allt för att inbrottsskydda? Här är några tips om vad du ska tänka på.

Visst finns det en rad olika tips på hur du ska skydda dig mot inbrott, men har du verkligen tagit till dig dessa tips? I fjol var det hela 105 inbrott om dagen runt om i hela Sverige under februari månad och lika många väntas även detta år. Speciellt utsatt är just sportlovsveckorna. Majoriteten av svenska barnfamiljer väljer nämligen att resa bort denna leda vecka och det gör att ditt hem blir som ett smörgåsbord för tjuven – varken du eller dina närmaste grannar är hemmavid för att ta hand om bostaden vilket gör det fritt fram för tjuven att ta sig in. Men så behöver det inte vara för det finns en hel del saker som du kan tänka på att göra innan du åker bort. Här är några tips som bland annat lokaltidningen Mitti delar med sig av:

  • Lås på fönster och dörrar bör vara certifierade lås, annars är det bra att byta ut dessa.
  • Vredkåpa är viktigt att sätta på dörren när du bor i lägenhet, likaså kan det vara bra att även skaffa lås till själva brevinkastet.
  • Hemlarm är en god sak att komplettera med, fungerar både i lägenheter och i villor.
  • Använd timer för att luraomgivningen att du är hemma! Ställ in lampor att tändas och tv- eller radio att sättas igång och stängas av från och till under dagarna du är borta.
  • DNA-märk dina värdesaker ifall tjuven ändå skulle ta sig in i ditt hem, på så vis kan polisen enklare återlämna dina värdesaker om de beslagtas när tjuven åker fast.

Så undviker du stöld i skidbacken

Något som kan vara bra att ha i åtanke är att det inte bara förekommer tjuvar i ditt bostadsområde under sportlovsveckorna, de kan även dyka upp i skidbacken. Så ska du på skidsemester kan det vara bra att kolla upp vad din hemförsäkring täcker om du skulle bli av med saker på semestern. Det kan också vara smart att DNA-märka dina skidstavar och skidor ifall dessa skulle försvinna under mystiska omständigheter efter en dag i backen.