2445865-burglar-hand-holding-crowbar-break-opening-doorFlest inbrott sker under semestertider när man är borta från sin bostad. Men tjuven vilar aldrig brukar man säga och de hittar hela tiden nya sätt för att lura sig in i din bostad. Här följer tips på hur du lurar och avskräcker tjuven från att bryta sig in i ditt hem med enkla medel.

Att ha en bra dörr en grundregel som alla borde följa, det är oftast den vägen som tjuvar kommer in, kolla in säkerhetsdörrar i stål på Prodoors.se. man ska även se till att ha låsbara handtag på altandörr, balkongdörr, starka fönsterspärrar, brytskydd mellan dörr och karm samt fönster och karm. Detta i kombination med ett kvalitativt inbrottslarm gör att man tagit det största steget mot att inbrottsskydd och att avskräcka tjuven för att ens försöka sig på ditt hem.

Tänk som tjuven!

För att lura och skrämma bort tjuven från att se ditt hem som ett alternativ att bryta sig in i måste man försöka tänka som tjuven. I polisens folder om skydd mot inbrott står det att det som oftast styr en inbrottstjuv är hur bra skalskyddet är, det vill säga lås och larm i hemmet, hur möjligheterna ser ut för att bryta sig in utan att bli upptäckt, om det finns många alternativ på flyktvägar samt om det finns mycket att vinna på att bryta sig in, dvs. värdefullt gods att stjäla. Lägg alltså inget värdefullt synligt i fönster. Enligt tips från en gammal yrkestjuv kan man även skydda sig mot inbrott genom att ”låtsas” vara hemma. Töm brevlådan ofta, eller be en granne göra det om du är borta, samma sak med soptunnan, ha lampor och radio på minst tre timers i hemmet och ställ gärna fram en stor hundskål med mat i trädgården, även om du inte äger en hund. Att flytta runt saker på tomten gör också att det syns att man varit hemma. Kom ihåg att tjuven har olika tricks för att se om du varit hemma, till exempel genom att stoppa något på kanten till brevlådan, att ställa något framför en entré osv.

Checklista

  • Bra lås och säkerhetsdörr.
  • Lås och spärrar på fönster.
  • Grannsamverkan, läs mer.
  • Bra hemförsäkring.
  • Saker som lurar tjuven att du är hemma.
  • Saker som skrämmer bort.
  • Inget värdefullt synligt.