Varje år skadas tusentals barn och vuxna som följd av dåligt säkerhetstänk när det kommer till studsmattor. Det gäller att tänka rätt med studsmattans placering, rätt tillbehör och ha en gedigen hoppkurs med både barn och vuxna. För allt är inte tillåtet på studsmattan, om man vill att det ska vara en trygg och rolig plats det vill säga. Här får du tips på hur du gör studsmattan och hoppandet tryggare. 

Studsmattan har blivit otroligt populär de senaste åren. Det är inte bara en skoj plats där främst barn, men vuxna också, hoppar och har det roligt. Dessutom är det ett bra sätt för att röra på sig och utveckla bättre koordination, utan att egentligen tänka på det. Funderar du på att köpa en studsmatta? Köp en studsmatta från Trampolinspecialisten och applicera säkerhetstänket som presenteras här för att förebygga att olyckor sker.

Allvarliga skador kan ske på studsmattan

Om man inte tänker sig för och om oturen är framme så kan olyckor lät ske. Enligt socialstyrelsen sker det omkring 6000 olyckor, eller fler, med barn och studsmattor inblandade. Skadorna som är absolut vanligast här är överansträngning, frakturer av olika slag och stukningar. Men för endel är skadorna mycket värre än så, och en som råkar riktigt illa ut är 10 åriga Olivia som Dagens Nyheter skriver om i en artikel. Oliva och hennes familj var bortbjudna till vänner på midsommar, då olyckan skedde. I trädgården fanns en studsmatta som hon och tre andra barn hoppade på. Efter en stunds hoppande började Olivia klaga på att hon hade ont i ryggen, och smärtan blev successivt värre. Efter en vecka var smärtan fortfarande stark, föräldrarna tog henne till en naprapat som tyckte att de skulle åka henne direkt till akuten. Väl där visade det sig att Olivia hade fått en spricka på den sjunde ryggkotan i bröstryggen. Detta är konsekvensen av att hoppa flera personer samtidigt, man landar stumt och kan skada sig ordentligt.

Så gör du studsmattan säkrare

Till att börja med handlar det om placering och om du har rätt prylar för att göra hoppandet säkrare. I tidningen Bohusläningen tipsar man om ställa studsmattan på plan och stadig mark, och inte nära träd, stenar eller byggnader. Det ska vara fritt minst två meter kring studsmattan. Skaffa även ett säkerhetsnät till mattan och placera inga prylar, såsom trädgårdsmöbler eller annat nära studsmattan. Om barnen faller av ska det inte finnas något att skada sig på. Se till att vajrarna på studsmattans ytterkant har ett vadderat skydd, annars är det lätt att klämma och skada sig här vid fall.

Hoppa säkrare

Sedan kommer det till själva hoppandet, och här är det viktigt att både vuxna och barn håller sig till säkerhetsregler. I en artikel från Aftonbladet tipsas det om följande:

  • Hoppa aldrig fler än två åt gången, och då ska de som hoppar vara ungefär lika stora kroppsmässigt.
  • Låt aldrig små barn hoppa utan övervakning.
  • Uppmana till försiktighet kring volter och liknande, det är riktigt farligt att landa på huvudet.
  • Hoppa ej när det regnat, studsmattan blir mycket hal.
  • Lär barn att kliva av studsmattan lugnt.