Rådjur i trädgårdDen som bor i ett hus med trädgård riskerar inte bara att råka ut för mänskliga inkräktare. Man kan även få besök av hungriga djur som äter upp växterna, ofta innan de ens hunnit växa upp. Men det finns, som tur är, många knep att ta till.

En av de största plågorna för den som har en trädgård är rådjur, eller andra hjortar, som kalasar på plantorna. Har man riktig otur slukar de allting, så att täpporna ser ut som något från en dystopisk science fiction-film. Vad kan man göra för att bevara sin trädgård?

Det allra mest effektiva är att bygga ett staket, som ska vara några meter högt så att rådjuren inte kan hoppa över det. Det kan dock finnas flera skäl till varför detta inte är ett gångbart alternativ. Som tur är finns det många knep man kan ta till i en sådan situation. Svenska Dagbladets trädgårdsexpert Agneta Ullenius sammanställde för några år sedan en lista på tips som hon fått från läsare.

Ett av de vanligaste sätten att hålla rådjur borta är att blanda en ”soppa” på tio liter vatten, ett kilo blodmjöl och ungefär 2,5 dl ammoniak. Doppa oasisblock i ”soppan” och sätt upp blocken på pinnar i trädgården. Med jämna mellanrum, var annan eller var tredje vecka, bör man doppa blocken i blandningen igen.

Några andra tips mot rådjur är:

  • Häng CD-skivor i snören från träden.
  • Klipp ut hjärtan i vit papp och sätt upp i trädgården på ungefär en halvmeters höjd. Det liknar den vita fläcken på baken, som är rådjurens varningssignal sinsemellan.
  • Smeta krossad vitlök på växterna som ska skyddas.
  • Vassa pinnar som sticks ned bland växterna.
  • En eller flera radioapparater med timer, som slås på under natten och skrämmer djuren. Tänk dock på volymen, så att inte grannarna får en obehaglig överraskning.

Det finns också flera rekommendationer om att sprida ut olika typer av organiskt material. Här är några exempel:

  • Avklippt människohår, vilket nästan kräver att man är frisör eller känner någon som har en salong.
  • Urin från djur eller människor sägs också vara effektivt, men är kanske inte så uppskattat i tätbebyggda områden. Det finns dock syntetisk vargurin att köpa.
  • Benmjöl som strös ut över plantorna. Det fungerar även som gödsel.

Kaniner och harar

Även om rådjur är ett av mest utbredda problemen för svenska trädgårdsodlare så finns det även andra djur som är mycket förtjusta i svenska trädgårdsväxter. Kaniner och harar äter bark från träd och buskar under vintern. Med tanke på att barken är dessa växters hud så är risken stor att de får skador som aldrig läker.

Det mest effektiva sättet att skydda sig mot stora gnagare är ett stängsel, men det måste även gå ned en bit i marken för att de inte ska kunna gräva en gång under det. Det är ett ogörligt arbete för de allra flesta.

Bättre är att sätta kycklingnät eller plastspiraler runt träden, men man bör också skotta undan snö på vintern, så att det inte bildas en plattform som djuren kan stå på. Även blodmjöl har visat sig vara bra mot gnagare.