Våra hem blir alltmer uppkopplade, och det gör att det blir viktigare än någonsin att tänka på IT-säkerheten. Det spelar nämligen ingen roll hur avancerat larm man har om det ändå kan kopplas ur enkelt av en hackare. Därför är IT-säkerhet något som alla som vill ha ett säkert hem bör ta med i beräkningen.

IT-säkerhetsexperterna spår att vi kommer att se en ökning av IT-brott den närmaste tiden. Fler datorer än tidigare kommer att drabbas av skadliga program som olika typer av malware och ransomware. Många har idag Windows 10 på sina datorer. Det är ett operativsystem som innehåller många förbättringar jämfört med tidigare versioner, men skyddet mot skadlig programvara är fortfarande dåligt. Windows 10 har ett inbyggt skydd mot virus, spionprogram och trojaner, men det håller inte måttet, och skyddet har underkänts flera gånger.

VirusskyddTrojan i kod

De som skapar malware av olika former är naturligtvis medvetna om detta, men det är tillverkarna av antivirusprogram också. Alla de välrenommerade skaparna av anti-malware har uppgraderat och anpassat sina produkter till Windows 10. Däremot har Microsofts nya webbläsare Edge färre möjligheter att installera tillägg, vilket gör att man inte har samma virusskydd i själva webbläsaren. Detta är många nätbrottslingar naturligtvis medvetna om, och därför bör man välja en webbläsare där man har större möjlighet att göra personliga anpassningar, som Mozilla Firefox eller Google Chrome.

Mer om säkerheten i Windows 10, och vad man kan göra för att förbättra den, finns att läsa här. Det är också viktigt att ha en säker router, med en bra brandvägg, om man har saker i sitt hem som är uppkopplade mot internet. Det gäller framför allt om man har smarta prylar i hemmet, som ett kylskåp eller en värmepump som kan fjärrstyras över nätet.