Det har under flera år pågått en diskussion kring huruvida semesteruppdateringar i sociala medier ökar risken för inbrott. Polisen har uppmanat till försiktighet. Men saknar påståendet grund i verkligheten?

Folk gillar inte skryt i sociala medier. Undersökningar visar att vi lätt tröttnar på användare som för ofta och högljutt påminner oss om hur fantastiska deras liv är. Tålamodet för olika former av självförhärligande är begränsat, och vissa uppger att det är villiga att gå så långt som att ta bort vänner som jämt och ständigt publicerar skrytsamma inlägg. Och överst på listan över vad som sticker i ögonen på gemene man ligger semesterskrytet.

Risk för inbrott?

Men finns det farligare följder av statusuppdateringar från semestern? Det är vanligt att det sker inbrott hos folk som är bortresta (här kan du läsa tips på hur du skyddar dig från oönskade påhälsningar medan du är på semester). Och det spekulerades, i början av 2010-talet, kring huruvida tjuvar skulle dra nytta av folks semesteruppdateringar för att förbereda inbrott. Poliser har gått ut med varningar om att dela känslig information, som till exempel planer på att resa bort, på plattformar som Twitter och Facebook. Särskilt om man tidigare lagt upp skrytbilder på nyinköpta lyxprodukter:

De sociala medierna har helt enkelt gjort det lättare för potentiella tjuvar att kartlägga människors förehavanden och ägodelar. – SVT Nyheter

Men varningarna om risken med att redogöra för sina semesterplaner i sociala medier har sedan dess dementerats, eftersom det inte finns något forskningsstöd för påståendet. Och forskare vid Blekinge tekniska högskola konstaterar, efter ett samarbete med polisen i södra Sverige, där de tagit del av inbrottsdatabaser, att rädslan är överdriven. Det är bara i någon enstaka procent av alla inbrottsfall det går att finna en koppling till uppdateringar på sociala medier.

Du kan alltså säkert skryta vidare. Det finns inga risker –  om man inte räknar risken för att dina kompisar tröttnar på dig.