Vill man skydda hemmet finns ett knep som aldrig slår fel, och det är att tänka som inbrottstjuven tänker – men hur tänker en inbrottstjuv? Det berättar en före detta brottsling om.

tjuv_läskig_låsFlest inbrott sker under semestern men det finns en hel del smarta knep att använda sig av för att hålla tjuvarna borta från just ditt hem. Och det är genom att tänka precis som tjuven själv tänker. Men hur ska man göra för att veta hur en tjuv tänker? Man frågar en som varit inbrottstjuv. Det är något som tidningen Vi i villa gjort. I en artikel i villatidningen har man intervjuat den före detta brottslingen Johan Viktor som tidigare varit grovt kriminell och dömts för bland annat 13 års fängelse förnarkotika brott men som idag är föreläsare och coach på Fryshuset. Där hjälper han idag även gängkriminella personer som hoppat av sina gäng och leder dem mot ett brottsfritt liv, men det är inte allt han ägnat sig åt. Nyligen var han även aktuell i tv-kanalen TV3 där han var expert i programsatsningen ”Stoppa tjuven” i vilket han, tillsammans med andra tidigare grovt kriminella, också visar hur enkelt det är för tjuvarna att roffa åt sig prylar och värdesaker – men också hur man kan göra för att just stoppa tjuven.

Hur stoppar man tjuven?

I intervjun berättar Johan Viktor om hur det absolut enklaste en hemägare kan göra för att hindra en inbrottstjuv är att inte bjuda in tjuven. Vad han menar med detta är att det med enkla medel går att göra så tjuven inte vill riskera att försöka bryta sig in i just ditt hem, det genom till exempel att ha ytterbelysning med rörelsedetektorer. Ja, något så enkelt kan faktiskt avskräcka, men det finns självklart fler saker man kan göra. Något Johan Viktor också understryker är hur en tjuv först och främst väljer enkla hem att ta sig in i och om ett hem tar tid att bryta sig in i eller verkar svåråtkomligt väljer tjuven oftast att ta sig in någon annanstans. Johan Viktors bästa är att:

  • Grannsamverkan är superviktigt – håll koll på varandras hem och berätta för grannen om ni åker bort, ifrågasätt även när du ser personer du inte känner igen stryka omkring på granntomten eller i trapphuset.
  • Ha inget av värde synligt – en tjuv rekar av hemmet innan inbrottet sker så låt inga värdesaker ligga framme för det lockar till sig tjuvar.
  • Kolla så lås på fönster och dörrar fungerar.
  • Investera i ett värdeskåp – låt viktiga saker såsom pass och id-handlingar ligga inlåsta och inte i en byrålåda.