haltNu har vi kommit till den tiden på året då det börjar bli riktigt kallt ute. Den första snön har redan fallit och det är på många håll väldigt halt ute, speciellt på morgonen och kvällen när det fryser på lite. Det är under den kallare delen året som antalet halkskador ökar, och det finns några saker man kan göra för att förhindra detta.

Vi har tidigare skrivit om säkerhet i hemmet, om dolda faror som finns. Det är viktigt med trygghet i hemmet helt enkelt och tar man inte hänsyn till detta kan det bli en dyr historia eller rent utav sagt farligt. Nu har vi kommit till den kallare tiden på året där det blir halt ute, och akuten fylls med halkskador och benbrott av olika slag. För att förhindra att du eller människor i din närhet faller på en hal fläck och skadar sig finns det flera saker man kan göra i förebyggande syfte.

Använd det som finns i hemmet

Saker som de flesta har i skafferiet eller utanför tomtkanten går att använda för att undvika att någon halkar på den isiga uppfarten eller i trappen. Det fungerar att hälla salt på den hala platsen, men även kaffesump. Torkad kaffesump gör sig faktiskt väldigt bra som substitut till grus, och sprider sig bra på marken. Dessutom är det inte dåligt för miljön. Dock ska man inte strö kaffesump där det finns mycket fåglar, eftersom de kan bli koffeinförgiftade om de får i sig kaffesumpen. Kattsand och socker är också bra att använda på platser där det är halt. Annars kan man ta sig en tripp till skogsbrynet eller ta på sig spikskorna.

”Granris fungerar utmärkt att lägga på isen för att slippa halka omkull och slå sig. Använd broddar! Akutmottagningarna har extremt mycket att göra när det är ishalka ute. För att undvika onda och tråkiga skador är broddar under skorna ett bra skydd.” Skriver Expressen.