En gång i tiden skyddade riddarna sina borgar med fällgaller. Även idag kan ett galler vara ett bra sätt att hålla oönskade besökare borta.
En säkerhetsdörr är en av de bästa investeringarna man kan göra när det kommer till att inbrottssäkra sin bostad. Det är nämligen inte hur kraftigt låset är som avgör om någon lyckas bryta sig in eller inte – det är själva dörren. Om dörren är klen kan låset vara aldrig så kraftigt, det går ändå att hugga sig in med en yxa.
Där det av någon anledning inte passar med en säkerhetsgrind kan man istället installera en gallerdörr innanför ytterdörren. Då måste tjuven forcera två dörrar för att ta sig in i lägenheten. Detta innebär en hel del oväsen, och oväsen är ofta vad som avslöjar ett inbrottsförsök. Eftersom gallerdörren är gjord av stål är den också mycket svår att forcera.
Grinden är tillverkad i plattstål, specialstål eller av stålprofiler, och är förankrad i en ram gjord av samma typ av stål som grinden. Grinden är ofta försedd med utsmyckningar som gör gallret tätare, och därmed svårare att bryta igenom. Låset är inbyggt i stålkonstruktionen. Allra säkrast, om man har möjlighet, är att kombinera gallergrind och säkerhetsdörr.
En gallergrind i sig är dock inte ett skydd mot inbrott. Det måste vara en gallergrind av bra kvalitet, som har genomgått och klarat ett test. Det finns olika säkerhetsklasser på gallergrindar, och de flesta försäkringsbolag rekommenderar klass 3 och uppåt. En sådan grind ska kunna hålla en tjuv stången i åtminstone tio minuter, vilket brukar vara tillräckligt för att hen ska ge upp. Den som har en sådan grind får dessutom ofta lägre premie på sin hemförsäkring. Då en gallergrind är billigare än en säkerhetsdörr kan det löna sig på ganska kort tid. Det gör det också möjligt att behålla en vacker, gammal dörr.