Det finns många saker som är viktigt att tänka på när det kommer till säkerhet i hemmet. Inte bara att det finns ett eventuellt larm installerat eller att du har grannsamverkan och säkerhetsdörr. Det är även viktigt att renoveringar är ordentligt gjorda och håller måttet så du inte får kommande problem eller till och med skadas.

När det kommer till säkerhet i bostäder handlar det inte bara om att hålla tjuvar ute, det handlar givetvis också om att hemmet är säkert byggt och tåligt genom alla årstider. Det är till exempel viktigt att vid behov renovera fasaden för att att huset inte ska förfalla.

pexels-photo-104982-largeNågra som hade behövt renovera eller i alla fall fixa till sin fasad var H&M i Karlstad. Nyligen började nämligen stora kakelplattor rasa ner mot gatan, nära förbipasserande människor på stan. En person var bland annat en hårsmån från att få en platta i huvudet när hon passerade ingången till den kända klädeskedjan. Det kan alltså verkligen vara en säkerhetsfråga huruvida fasaden på en byggnad är i bra skick eller inte. Mer om incidenten i just Karlstad kan en läsa om i en artikel i NWT.

En liknande händelse skedde för ett tag sedan i Örebro. Där rasade delar av en fasad ner på en bil och fullkomligt förstörde den. I Sveriges Radio kan en läsa att det var den kraftiga virvelvinden som under natten rivit sönder inte bara husväggar utan även fällt träd och flyttat på allehanda objekt i sin väg.

En checklista att ha med dig i bostadsjakten

Står du i beredskap att köpa en bostad, exempelvis ett hus? För din egen säkerhet är det bra att gå igen en checklista vad gäller olika områden. I Expressen kan en läsa vidare, bland annat är det bra att kolla upp det följande noga:

  • Hur funkar det med sol, värme och ventilation i huset/lägenheten
  • Hur ser egentligen fasaden ut? Behöver du renovera den?
  • Hur fungerar det med el, finns det flerfas?
  • Hur är tidigare renoveringar gjorda? Finns det risk för vattenskador eller andra problem som du kan förhindra?
  • Hur är omgivningen, har du hjälpande grannar omkring dig och grannsamverkan?