Fukt är något som viktigt för till exempel hyn och för växtligheten i jorden, men fukt är definitivt inte bra att ha i hemmet. Fukt hemma skapar en grogrund för både mögel och röta, så hur ska man undvika att få ett fuktskadat hem? Det tipsas om här.

Om man vill skydda hemmet från fukt finns det vissa nyckelplatser där du bör vara extra noggrann att hålla fukten borta från, och det är platser i nära anslutning till marken såsom källare, garage och krypgrund. En bra idé om du funderar på att installera luftavfuktare i hemmet är därför att placera ut dessa strategiskt, såsom att sätt en luftavfuktare för krypgrund just vid krypgrunden och sedan ytterligare en i garage och källare. Torkar du tvätt inomhus är detta också en plats som kan vara bra att placera avfuktare på. Något som till exempel Expressen skriver är att man helt och hållet faktiskt ska sluta torka tvätten inomhus av just denna anledning. Fuktrisken som blöt tvätt faktiskt medför kan göra så mögel uppstår och kan på så vis göra att hela familjen drabbas av olika allergier, och det vill man ju inte.

Hem utan luftavfuktare kan drabbas av röta

En sak som är viktig att tänka på är att sensommaren, de varmaste månaderna på året, även är så kallade rötmånader och det är inte bara mat som kan bli dålig av värmen. Även hem kan drabbas av röta på grund av fukt och värme, vilket bland annat Sveriges Radio skriver om. Och för att skydda hemmet just denna period är detta viktigt att tänka på:

  • Avled vatten – se till att dina både stuprör och hängrännor är i gott skick och faktiskt fungerar, annars kan fukten komma nära huset och orsaka skada.
  • Undvik rabatter vid huset – hemmets krypgrund är extra utsatt för fuktrisk så undvik därför att skapa rabatter med jod och växter i nära anslutning, gräv dem minst en halvmeter från väggen om inte mer för att säkerställa att fukten inte kommer nära krypgrunden.
  • Luftfuktare – placera ut dessa på platser i hemmet där det finns risk för fukt såsom i tvättstuga, källare och krypgrund.
  • Stäng av värmen på övervåningen – sommaren är varm som den är och värme stiger så om du har värmen på även uppe på övervåningen under sommaren är det lätt att fukt bildas inomhus, håll värme på nedervåning och källare så drivs fukte